Історія (біографія) гурту Opeth

Виступ Opeth на Global East Rock Festival 2011 скасований. Причина скасування виступу: .

Opeth — рок-гурт зі Швеції. Для музики Opeth характерне важке дез-металічне звучання з додаванням мелодійних партій акустичної гітари, вокалу, елементів джазу, блюзу і прогресивного року 1970-х років. Вокаліст Мікаель Окерфельдт використовує як чистий вокал, так і гроулінг. Назва групи взята з книги Уїлбура Сміта The Sunbird, де «Opeth» було назвою вигаданого міста.

Офіційний сайт: http://opeth.com/

Myspace: http://www.myspace.com/opeth

Стиль(і): Progressive death metal

Країна: Швеція

Дата виступу:

Фестивалі: Global East Rock Festival 2011

Додав: Se7en

Шведська команда Opeth була створена в Стокгольмі в 1990 році вокалістом Девідом Ісбергом і декількома його друзями. Незабаром він запропонував замінити басиста на Мікаеля Окерфельдта (колишнього гітариста\вокаліста групи Eruption), що у результаті привело до сварки і відходу з групи всіх її учасників. За винятком Ісберга, склад групи був повністю оновлений: гітаристами стали Окерфельдт і Андреас Дімео, а трохи пізніше до Opeth приєдналися драмер Андерс Нордін і басист Нік Дорінг — колишні колеги Мікаеля по Eruption. Спочатку Opeth грали дез\блек-метал. У лютому 1991 Opeth відіграли в Стокгольмі свій перший концерт, після якого з групи пішли Дорінг і Дімео. Перед другим концертом до групи приєдналися гітарист Ким Петерссон і басистий Йохан Дефарфалла (обидва з групи Crimson Cat), проте останній покинув групу відразу ж після цього концерту. На заміну йому прийшов Петер Ліндгрен, що грав до цього на гітарі в групі Sylt i Kryssю. Після третього концерту групу покинув Петерссон, і замість нього другим гітаристом став Ліндгрен. Трохи пізніше групу покинув і її засновник Девід Ісберг, обов'язки якого узяв на себе Окерфельдт. До того ж, Мікаель почав упроваджувати в пісні мелодійні ходи, гітарні гармонії, акустичні фрагменти, а також змішувати ґроулінг з чистим співом. Більше року Opeth репетирували утрьох, але у результаті знайшли собі басиста в особі Стефана Гутеклінта.

В 1994-му Opeth підписали договір на запис трьох альбомів з лейблом Candlelight Records. Відразу після цього в групу повернувся басист Йохан Дефарфалла, замінивши Гутеклінта. У цьому складі група і записала свій дебютний альбом Orchid, що вийшов на початку 1995 року. У його підтримку Opeth дали декілька концертів у Великобританії. Весною 1996-го Opeth записали свій другий альбом Morningrise, який приніс групі популярність в рамках металевого андеграунду. Перед виходом альбому група відіграла декілька концертів у Великобританії на розігріванні у Morbid Angel і The Blood Divine. Після виходу альбому Opeth відправилися в турне по Європі з Cradle of Filth, в ході якого відіграли 26 концертів. Після турне із-за поганих взаємин з іншими учасниками був звільнений Дефарфалла, а незадовго після нього з групи пішов і ударник Нордін. Окерфельдт і Ліндгрен знайшли йому заміну в особі Мартіна Лопеса (Amon Amarth), який відгукнувся на їх оголошення про пошук барабанщика. З ним Opeth записали кавер-версію Iron Maiden «Remember Tomorrow» для трібьюта A Call to Irons. Трохи пізніше був знайдений і басистий — ним став друг Лопеса Мартін Мендес. Він був прийнятий в групу безпосередньо перед записом нового альбому і часу на розучування матеріалу у нього не було, тому всі партії баса на альбомі My Arms Your Hearse виконав Окерфельдт. У грудні 1997 Opeth знову відіграли декілька шоу у Великобританії. Після виходу My Arms Your Hearse в серпні 1998-го Opeth перешли на лейбл Peaceville Records, для якого і записали свій четвертий альбом Still Life (1999). Він став першим альбомом в Opeth для Мендеса.

Склад Opeth

  • Мікаель Окерфельдт — вокал, гітара (1990-), бас на «My Arms, Your Hearse»
  • Фредрек Окессон — гітара (2007-)
  • Мартін Мендес — бас-гітара (1997-)
  • Пер Віберґ — клавішні, бек-вокал (2003-)
  • Мартін Аксенрот — ударні (2006)

Колишні учасники:

  • Петер Ліндґрен — гітара, бас-гітара (1991—2007)
  • Мартін Лопес — ударні (1998—2006)
  • Андерс Нордін — ударні (1990—1997)
  • Йоган ДеФарфалла — бас-гітара (1991, 1994—1996)
  • Девід Ісберґ — вокал (1990—1992)
  • Стефан Ґутеклінт — бас-гітара (1992—1993)
  • Нік Дорінг — бас-гітара (1990—1991)
  • Андреас Дімео — гітара (1991)
  • Кім Петерссон — гітара (1991)

У 2000 році група знову змінила лейбл — цього разу на Music for Nations. П'ятий альбом — Blackwater Park, спродюсированний Стівеном Уїлсоном (Porcupine Tree), — вийшов на початку 2001 року. З концертами на підтримку нового альбому Opeth вперше відвідали США, відігравши велике турне з Nevermore, виступили на декількох європейських літніх фестивалях, а восени зробили своє перше власне турне по Європі. Новий альбом приніс групі значний успіх, що дозволив їм вийти з андеграунду, в чому була заслуга і самих музикантів, і продюсера Уїлсона, і їх звукозаписній компанії. Скорочена майже удвічі пісня «The Drapery Falls» була випущена на синглі і мала деякий успіх на радіостанціях США і Європи, а на пісню «Harvest» був знятий відеокліп. Улітку 2002 року група одночасно записала відразу два альбоми. Deliverance був випущений восени і був Opeth в трохи жорсткішому прочитанні, проте ж Damnation, випущений навесні 2003-го, повністю складався з меланхолійних напівакустичних пісень у дусі прогресивної долі 70-х без якого-небудь натяку на важку музику — на всіх альбомах Opeth до цього стабільно було по одній-дві таких пісні. Альбоми були спродюсировани Стівеном Уїлсоном спільно з учасниками групи. Кінець 2002-го і 2003 рік група гастролювала по всьому світу, включаючи США, Канаду, Південну Америку і Австралію, а також виступила на багатьох фестивалях в Європі. Damnation потрапив на 193 місце в чарті американського журналу «Billboard», що було свого роду досягненням для Opeth. Пісня «Windowpane» (знов в урізаному вигляді) була випущена на синглі, а також на неї був знятий відеокліп. У 2004 році був випущений перший DVD Opeth Lamentations, що відобразив виступ групи в лондонському залі «Shepherds Bush Empire» 25 вересня 2003-го, а також півторагодинний фільм, що містить, про створення Deliverance і Damnation. Концерт складався з двох частин — спочатку був повністю виконаний альбом Damnation, а також близька йому пісня «Harvest», а після невеликої перерви група зіграла 5 жорсткіших пісень з Blackwater Park і Deliverance. Треба відмітити, що такий сет-лист використовувався у всьому турі на підтримку Damnation, а концерт в американському Провіденсі і зовсім містив тільки «м'які» пісні зі всіх альбомів Opeth. Також в цьому турне з групою виступав клавішник Пер Віберг (Spiritual Beggars), який пізніше приєднався до групи на постійній основі. Lamentations також став останнім релізом Opeth на Music for Nations, і після довгих пошуків лейбла група уклала контракт з Roadrunner Records. У 2004 році також було відмінено декілька концертів у зв'язку з важким нервовим станом Мартіна Лопеса, а на подальших виступах його замінював легендарний Джин Хоглан (Dark Angel, Death, Strapping Young Lad). До кінця туру Лопес знову приєднався до групи.

Дискографія Opeth

  • 1995 - Orchid
  • 1996 - Morningrise
  • 1998 - My Arms, Your Hearse
  • 1999 - Still Life
  • 2001 - Blackwater Park
  • 2002 - Deliverance
  • 2003 - Damnation
  • 2005 - Ghost Reveries
  • 2008 - Watershed
  • 2011 - Heritage
     

Навесні і влітку 2005-го Opeth записували новий, восьмий альбом — Ghost Reveries, який був випущений в серпні. Альбом зайняв 84 місце в чарті «Billboard», укорочена версія пісні «The Grand Conjuration» була випущена як сингл, а також на неї був знятий кліп. У Мартіна Лопеса знову з'явилися проблеми зі здоров'ям, а тому в кліпі знімався Хоглан. У турне ж з групою поїхав Мартін Аксенрот (Witchery, Bloodbath). Офіційно про відхід Лопеса з групи і заміну його Аксенротом було оголошене лише в травні 2006-го. Весь цей час група активно гастролювала по всьому світу. Восени Opeth взяли участь в північноамериканському турне «Gigantour» разом з Megadeth, Lamb of God, Arch Enemy, Overkill та ін. Концерт 9 листопада 2006 року в лондонському залі «Roundhouse» був записаний для DVD, який вийшов восени 2007. У лютому 2007 група офіційно оголосила про те, що написана вже значна частина матеріалу для нового альбому. 17 травня Петер Ліндґрен повідомив про свій вихід з гурту: «Я зрозумів, що не можу віддавати себе гурту на всі 100 %, а це так чи інакше погано для Opeth». Тоді ж було заявлено про заміну Ліндґрена Фредріком Окессоном (Talisman, Krux, Arch Enemy). 2 листопада гурт розпочав запис нового альбому у стокгольмській студії Fascination Street, і ближче до лютого 2008-го роботу над альбомом було повністю завершено. 5 лютого було оголошено назву альбому, його трек-лист, а також дата виходу — 3 червня. 8 березня група виступила на фестивалі Melloboat — це був другий виступ Opeth у новому складі. На цьому концерті вперше було виконано пісню з нового альбому — «Heir Apparent».

Що останнім часом грають

    • The Grand Conjuration (10 plays)
    • The Lotus Eater (10 plays)
    • The Drapery Falls (9 plays)
    • Face of Melinda (8 plays)
    • Master's Apprentices (8 plays)
    • Hex Omega (8 plays)
    • In My Time Of Need (5 plays)
    • Deliverance (3 plays)
    • Windowpane (2 plays)
    • The Moor (2 plays)
    • Bleak (2 plays)
    • Demon of the Fall (2 plays)
    • Catch the Rainbow (Rainbow cover) (1 play)
  1. В основі списоку сетлісти наступних виступів:
    • Sonisphere Festival, Helsinki, Finland on July 2, 2011
    • Graspop Metal Meeting, Dessel, Belgium on June 26, 2011
    • Hellfest Festival, Clisson, France on June 19, 2011
    • Copenhell, Copenhagen, Denmark on June 17, 2011
    • Bonnaroo Festival, Manchester, TN, USA on June 10, 2011
    • Metal Hammer Festival, Katowice, Poland on August 27, 2010
    • Faliro Olympic Complex, Athens, Greece on July 5, 2011
    • Getaway Rock Festival, Gävle, Sweden on July 8, 2011
    • Sonisphere Festival, Knebworth, England on July 10, 2011
    • Bloodstock Open Air, Walton upon Trent, England on August 13, 2010

Джерело: © http://uk.wikipedia.org/wiki/Opeth

Офіційні відео-кліпи Opeth

Opeth - Burden
Додав: Se7en
Переглядів: 880121
Тривалість: 04:18
Opeth - Porcelain Heart
Додав: Se7en
Переглядів: 1743733
Тривалість: 04:59
Opeth - The Grand Conjuration
Додав: Se7en
Переглядів: 441735
Тривалість: 05:06
Opeth - Harvest
Додав: Se7en
Переглядів: 2629681
Тривалість: 06:11

Інші гурти, які виступали на Global East Rock Festival 2011: Apostate, Crimson Sky, Excaligard, Helloween, Lyfthrasyr, Sunrise, The Lone Dark Side, The Mary Major, Viter, W.H.I.T.E, Znich.

Створено: 3 червня 2011 р. 21:10 Відредаговано: 30 серпня 2011 р. 22:13
Venom